11 Ağustos 2011 Perşembe

MoMa.........

Agustos'un 11'i. Istanbul'da yagmur var. Haliyle trafik de.... Konustugum herkesin enerjisi daha sabahin bu saatinde bitmis durumda.  Kimse bugun birsey yapmak istemiyor.

Acaba gercekten hava durumu insan psikilojini bu kadar etkileyen bir parametre mi? Yoksa biz kendimizi oyle mi inandiriyoruz? Kuzeyde, Isvec'de, Finlaniya'da falan yasasam acaba gunler boyu evde oturup, sicak biseyler icip, kitap okuyup, romantik filmler izleyerek mi gecirecektim? Sanmam....Bence durumun sehirlerin psikolojisi ile de ilgisi var.

Sabah saatin 8.30'unda, yagmur durmak bilmezken, bir muzenin onunu dusunun... Aklinizda nasil bir goruntu canlaniyor?




Boyle bir manzara degil sanirim:)

Evet sabahin o saatinde, o hava kosullarinda New York MoMa'nin onu gercekten de boyleydi. Inanilmaz bir kuyruk vardi ve insanlar muzenin acilmasini bekliyorlardi. Acildiktan birkac dakika sonra muzede yogun bir kalabalik vardi.





MoMa zaten guzel tasarlanmis bir muze. Ev sahipligi yaptigi eserler kadar kendisi de ilgi cekici.











Muzenin her bolumunde Picasso'nun, Salvador Dali'nin, Joan Miro'nun Giorgio de Chirico'nun, Henri Matisse'nin, van Gogh'un, Redon'un, Andy Warhol'un, Henri Rousseou'nun, Morris Hirshfield'in, Bas Jan Ader'in ve daha bircok tanidiginiz ismin tanidik eserleri ile karsilasinca kendinizi orada yabanci hissetmiyorsunuz. Bu kendinizi 'dunya vatandasi' hissettiren guzel bir duygu.

Binlerce eserin arasinda anlamsiz buldugunuz, 'eee yani ne demek istemis', 'buna neden zaman ayirmis ki', ' ne var bunda ben de yaparim' dediginiz bircok eser var.  Agzinizi acik birakacak  da, cesareti yada basitligi ile agzinizi acik biraktiracak da......



paul klee- around the fish




salvador dali-illumined pleasure


       J oan miro


     joan miro- birth of the word




Van Gogh - starry night




henri rousseau-dreams




ve bir andy warhol klasigi




bas jan ader - i am too sad to tell you

gordugumde cok etkilemisti




picasso-three women at the spring





picasso' nun 2 eseri arasinda cok fark var gibi









buna bayildim mesela, oldukca da kullanisli:)





ilham veren oldukca guzel tasarimlar vardi

Bir muze gezisi yorucu olabiliyor, arada dinlenmek de gerekebiliyor



Arkadaki goruntu benim karmasik hayatimi guzel ifade etmis :)






bir muze eglenceli de olabiliyor :)




Enteresan bazi calismalar.....







Bunlar da bizden birseyler:) Kendi mekaninda gordukten sonra siradan, basit, estetik olmayan, kotu tasarimlariyla dalga gectigimiz Ozlem Tuna' nin yaptigi seyler bile rafta kendine yer bulmustu :)




begendigim cok eser vardi ama hepsini ekleyemeyecegim tabiki. Ama eglenceli bir muze gezisiydi. New York,a gidildiginde kesinlikle ziyaret edilmeli.

Bu da 4-5 saatlik MoMa gezisinin ardindan son fotograf:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder